Presejanje za raka na debelem črevesu in danki
Screening for colorectal cancer

SVIT Programme

  • Dominika Novak-Mlakar
  • Matej Bračko
  • Jožica Maučec Zakotnik
  • Marjeta Keršič-Svetel
  • Tanja Metličar
Keywords: incidence, colorectal cancer, Slovenia

Abstract

Po podatkih Registra raka se incidenca raka na debelem črevesu in danki v Sloveniji od leta 1961 povečuje. Največ primerov bolezni se odkrije, ko je ta v napredovali obliki. V obdobju 2005 - 2009 je bil rak na debelem črevesu odkrit v lokalno omejeni obliki le v 12,3 % in rak danke le v 14,9 %. Posledice se kažejo kot visoka stopnja umrljivosti, slaba kakovost življenja bolnikov in visoki stroški zdravljenja. V skladu s priporočili Evropskega sveta in Evropskimi smernicami za zagotavljanje kakovosti v presejanju za raka na debelem črevesu in danki se je v Sloveniji leta 2009 vzpostavil Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki – Program Svit. Pozitivni učinki programa so se pokazali že po izvedbi prvega presejalnega kroga.

Abstract (Eng)

According to the data of the Cancer Registry, the incidence of colorectal cancer in Slovenia has been increasing since 1961. Most cases of this disease are diagnosed when already at an advanced stage. In the period 2005-2009, colon cancer was detected in a locally-limited form only in 12.3% and rectal cancer only in 14.9%. The consequences are a high mortality rate, poor quality of life of patients, and high treatment costs. In line with the recommendations of the European Council and the European Guidelines for Quality Assurance in Colorectal Cancer Screening, Slovenia in 2009 established the National Programme for Screening and Early Detection of Pre-cancerous Lesions and Colorectal Cancer - the SVIT Programme. The positive effects of the Programme were seen already after the first round of screening.
Published
2013-06-15
How to Cite
Novak-Mlakar, D., Bračko, M., Maučec Zakotnik, J., Keršič-Svetel, M., & Metličar, T. (2013). Screening for colorectal cancer. Onkologija : A Medical-Scientific Journal, 17(1), 21-25. Retrieved from https://revijaonkologija.si/Onkologija/article/view/175
Section
Review Article
Page
21-25