Akutni stranski učinki obsevanja glave in vratu ter prsnega koša
Acute side effects of radiation therapy in the head, neck and thoracic region

  • Marko Kokalj
  • Primož Strojan
Keywords: radiodermatitis, radiomucositis, side effects, radiation therapy

Abstract

Stranski učinki so kljub napredku radioterapije v zadnjih desetletjih še vedno pomemben in neizogiben sopojav tovrstnega zdravljenja, ki pomembno vpliva na kvaliteto življenja bolnikov z rakom. Akutni stranski učinki se razvijejo znotraj 90 dni od pričetka obsevanja. Pri zdravljenju raka v področju glave in vratu ter prsnega koša se najpogosteje srečujemo z radiodermatitisom in radiomukozitisom, ki se pojavljata pri več kot 90% obsevanih bolnikov, pogosto pa se jima pridružujejo tudi pomanjkanje sline (kserostomija), motnje okusa (disgevzija) in težave pri požiranju (disfagija). V pričujočem članku so omenjeni stranski učinki na kratko predstavljeni, navedeni pa so tudi ukrepi za preprečevanje in zdravljenje le-teh.


Abstract (Eng)

In spite of the advances in radiation therapy in the last decades, radiation side effects still remain an important and unavoidable issue, with a great impact on cancer patients' quality of life. Acute side effects develop up to 90 days from the beginning of therapy. In patients receiving treatment in the head, neck and thoracic region, radiodermatitis and radiomucositis are the most common acute side effects, followed by lack of saliva (xerostomia), altered taste (dysgeusia) and difficulties in swallowing (dysphagia). This article offers a short description of aforementioned side effects and presents the preventive and therapeutic measures.

Published
2018-07-07
How to Cite
Kokalj, M., & Strojan, P. (2018). Acute side effects of radiation therapy in the head, neck and thoracic region. Onkologija : A Medical-Scientific Journal, 22(1), 28-33. Retrieved from https://revijaonkologija.si/Onkologija/article/view/8
Section
Review Article
Page
28-33